ChatGPT yapay zeka tehlikesi mi? Bilim adamları endişeli; Eylem planı hazırlandı!
Sadece bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz birçok teknoloji günümüzde üretilebilmektedir. Teknoloji ve iletişimin bütünleşik bir şekilde ilerlemesi, bu alanda meydana gelebilecek gelişmeleri hızla artırmaktadır. Artık gelişen gelişmelerin kolayca takip edilebilmesi, insanların her bahis hakkında kısa sürede haberdar olmasını sağlamaktadır.
YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGIÇ OLABİLİR
Geçtiğimiz yılın Kasım ayında OpenAI tarafından kamuoyunun beğenisine sunulan ChatGPT, teknolojinin bağlantı ile uyumunda meydana gelen gelişmeleri en net şekilde ortaya koyan projelerden biri. Geliştirilmiş yapay zeka destekli bu sohbet robotu ile sıradan bir insanla sohbet ediyormuşçasına sorularınıza yanıt alabilirsiniz. Ve sadece orada bitmiyor. Sizinle kolaylaştırılmış İngilizce konuşmasını istediğinizde, sizinle İngilizce konuşacak ve anlamadığınız yerleri Türkçe anlatacaktır.
Dil öğretimine ek olarak, ChatGPT makaleler, haberler, hikayeler yazabilir ve kodlama öğretebilir. Bill Gates, yapay zeka ile ilgili bir blog yazısında, 1980’den beri ilk kez karşılaştığı bu teknolojiden “devrim niteliğinde bir teknoloji” olarak bahsetmişti.
İLGİLENENLER DE VAR
ChatGPT, 175 milyar parametre içerir. (Bu bilgi ChatGPT tarafından sağlanmaktadır) Bu parametreler olayların ortasında kısa sürede analiz edilerek ve örülerek sorulan sorulara mantıklı cevaplar verir. Edindiği bilgilerden kendini yetiştirme yeteneğine sahip olduğunu da belirtmekte fayda var.
ChatGPT etkileyici özelliklere sahip olsa da bu özellikler herkes üzerinde birebir bir izlenim bırakmıyor. İngiltere’deki şahıs geçtiğimiz günlerde kendisine düzenlenen park cezasına ChatGPT’ye dilekçe ile itiraz etmiş ve itirazı kabul edilmişti. Ayrıca eğitim alanında birçok öğrencinin ödevlerini ChatGPT’ye yaptırmaya başladığı söylendi ve eğitim kurumları bu konuda uyarılarda bulundu.
BİLİMSELLER CHATGPT İÇİN ÖNLEM MADDELERİ HAZIRLADI
Bilim adamları, ChatGPT’nin bilim adamları kadar yeterli olmadığına, çünkü beklenen analitik yeteneklere ve bizi bilgilendiren deneyimlere sahip olmadığına dikkat çekti; yapay zeka Yeni bilgileri anlamlandırmak, içgörü oluşturmak veya bilimsel bir makaledeki tartışmayı sınırlayacak şekilde derinlemesine analizler yapmak yetersiz görülmektedir.
Ayrıca Hindistan hükümetinin baş bilim danışmanı olan ChatGPT’ye Prof. Ajay K. Sood gibi toplam yüksek profilli isimler 44 araştırmacı tarafından yazılmıştır.
Bu nedenle bilim adamları, ChatGPT kullanırken ACS Nano’da yayınlanan 7 öğe listesinde aşağıdaki öğeleri önerdiler:
bir) Bilim insanları, metin taslaklarının veya ChatGPT ile yazılan makalelerin hazırlanmasında yapay zeka tabanlı bir chatbot olan ChatGPT’nin kullanıldığının belirtilmesini istiyor. Ayrıca metin hazırlanırken ChatGPT kullanılarak hazırlanan bölümlerin diğer okuyucular tarafından net bir şekilde görülebilmesi için yapay zekaya sorulan sorulara da yer verilmektedir. Metne eklenmesini istiyor.
2)Yapay zeka kullanılarak gelen her sorunun doğruluğunun kontrol edilmesi gerektiğini belirten bilim insanları, her sonucun doğru kabul edilmemesi gerektiğini de listeye ekledi.
3) Tezi ve makaleyi yazarken ChatGPT kullanırken her kelimenin harfi harfine alınmasının ve projeye dahil edilmesinin intihale yol açabileceğini belirtmektedir. Bu da hazırlanan tez ve makalenin özgünlüğünü kaybedebileceği anlamına gelmektedir. Bilim adamları bunu, ChatGPT’nin internetteki makaleleri kullanarak kelimelerle cümleler oluşturabilme olasılığına dayanarak söylüyorlar.
4)Bilim insanları, yapay zekanın elde ettiği bilgilerin mutlaka orijinal literatürle karşılaştırılması ve doğrulanması gerektiğini belirtiyor.
5) Bilim adamları, yapay zeka ile geliştirilmiş ChatGPT chatbot ve benzeri yapay zeka uygulamalarının nitelikli yazar olarak görülmemesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca bu yazıyı ekleyen bilim insanları, yapay zekanın yeni bir tartışma yaratacak kapasitede olmadığını da savunuyor.
6)İnsanlar araştırma tezlerini ve makalelerini yapay zeka üzerine yazsalar da tezi ve makaleyi yazan/yayınlayan kişinin bunun sonuçlarından etkileneceğinin bilinmesi gerektiği belirtilmektedir.
7)Yapay zeka ile ilgili 7 unsurdan oluşan listeyi hazırlayan bilim insanları, yapay zeka tabanlı robotlar kullanılarak araştırmaların sonlandırılmaması gerektiğini belirtiyor.
Sonuç olarak;
Bilim adamları, bilimsel makalelerin insan yapımı verilere ve yorumlara dayandığından, bilimsel benzetmelerin üretkenlik ve yapay zeka tabanlı dil botları kullanılarak yeniden üretilmesi zor olacak teknik bilgi gerektirdiğini düşünüyor.