Ekonomi

Ulaştırma Bakanı: Türkiye-Kırgızistan ilişkileri ve doğu-batı ticareti güçlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, karayolu taşımacılığında atılacak yeni adımların Türkiye-Kırgızistan bağlarının yanı sıra doğu-batı arasındaki ticareti de geliştireceğini belirterek, “Merkez Koridor daha da güçlenecek.” İfadesini kullandı.

???????Uraloğlu, Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Tilek Tekebaev ve beraberindeki heyetle bakanlıkta görüştü.

Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komite 11. Toplantısı vesilesiyle Kırgız mevkidaşını Ankara’da ağırlayan Uraloğlu, toplantıda Türkiye ve Kırgızistan’ın güçlü ve değerli bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.

Uraloğlu, Türk Devletleri Teşkilatı’nın son dönemde üstlendiği rolün çok değerli olduğuna dikkat çekerek, “İlk defa bir masa etrafında toplanıyoruz. Biz buna ‘Türkiye Asrı’ diyoruz, Türk devletlerinin teşkilatları ‘Türk Asrı’ diyor. ‘. Bu bizim için de gerçekten çok değerli.” değerlendirmesini yaptı.

“Doğu ile batı arasındaki ticaret gelişecek”

Karayolu ulaşımı konusunda atılacak yeni adımların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine de değerli katkılar sağlayacağını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Karayolu Taşımacılığı Ortak Komisyon Toplantısı en son 2021 yılında yapıldı. Toplantıda ikili ve transit taşımacılığın serbestleştirilmesi kararlaştırıldı. Bu kararla, tedarik zincirindeki değişiklikler ve karayolu taşımacılığına artan talep dikkate alınarak, aramızdaki ticaretin artırılmasına karar verildi. Ülkelerin yanı sıra doğu ile batı arasındaki ticaret de gelişecek, Orta Koridor güçlenecek.”

Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu taşımacılığına da önem verdiğini ve bu alanda büyük çaplı yatırımlar yaptığını belirterek, “Bu yatırımlar sadece kendisine değil bölge ülkelerine de fayda sağlayan yatırımlardır. Bakü-Tiflis -Kars demiryolunu 2017 yılında işletmeye aldığımız “Hatla Merkezi Koridorda kesintisiz bir demiryolu altyapısı oluşturduk. Demiryolu ulaşımıyla ilgili projelere de destek veriyoruz.” dedi.

“İki ülke arasında ulaşım alanında işbirliği artırılacak”

Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Tilek Tekebaev de lojistiğin ekonominin önemli bir parçası olduğuna vurgu yaparak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Görüşmelerimiz oldukça verimli geçti. Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ticari çıkarlar son dönemde hızla artıyor. Bunun en güzel örneğini kargo taşımacılığındaki artışta görüyoruz. İki ülke arasında karayolu taşımacılığı alanında anlaşmalar yapılacak” Bu anlamda da çok değerliler. Alternatif koridorlara baktığımızda, “Türkiye ile iş birliğini güçlendirmenin peşindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti arasında ulaştırma alanında işbirliği artırılacaktır.”

keciborlu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu